Crochet pattern · For Your Home · Free Pattern · Oven Mitts

Make a cake

“Make a cake” oven mitt / grytlapp

Många virkade grytlappar är vacka men inte så praktiska, och är de praktiska så är de inte så snygga 😉 Så jag bestämde mig för att själv designa en grytlapp som är både praktisk och snygg. Grytlappar är bra gå bort-presenter, alla behöver dem och kan varieras i det oändliga med färger. Det viktiga är dock att använda rent 100 % bomullsgarn!


Many crocheted oven mitts are beautiful but not so practical, and if they are practical they are often not so good looking 😉 I decided to design my own oven mitts or hot pads that are both good looking and practical. Hot pads are great gifts when you are heading to a dinner party etc. Everyone use them and can be done in any color. The most important thing though is to use 100 % cotton yarn!

Detta behöver jag / What I need for this pattern:

Virknål 4,5 mm

Stoppnål

Sax

Garn, Scheepjes Catona (för två grytlappar) Kan köpas hos Favoritgarner

257 Antique Mauve 25 g x 2

402 Silver green 25 g x 2

eller

106 Snow white 25 g x 2

402 Silver green 25 g x 2


Hook 4,5 mm

Darning needle

Scissors

Yarn, Scheepjes Catona (to make 2 oven mitts) from Favoritgarner.

257 Antique Mauve 25 g x 2

402 Silver green 25 g x 2

or

106 Snow white 25 g x 2

402 Silver green 25 g x 2

Maskor som används i detta mönster / Stitches used in this pattern:

Svenska:

Lm – luftmaska

Sm – smygmaska

Fm – fastmaska

St – stolpe

Puff

Picot


English (US)

Ch – chain

Slst – slip stitch

Sc – single crochet

Dc – double crochet

Puff

Picot


Puff / Puff

[omslag, stick ner nålen i angiven maska och dra igenom garnet till en längd som motsvarar en stolpe] 4 gånger. Omslag, dra nålen genom nålens alla 9 öglor. “stäng” puffen med en lm.

Yo, insert the hook into the stitch. Pull the yarn through the stitch. (Yo and insert the hook into the same stitch and yo again. Pull the yarn through the stitch) 3 more times. You should now have 9 loops on your hook. Yo and pull the yarn through all your loops. Make one chain to secure the puff.


Hur jag gör en picot / How I make a picot:

Gör en luftmaska. Därefter en smygmaska genom främre maskbågen och i den främre vertikala tråden på fastmaskan du nyss gjorde. Se bilder nedan.

Make one chain. Then you make a slip stitch through the front loop and the front vertical loop in the single crochet just made. See pictures below.


VIKTIGT / IMPORTANT:

Använd två trådar av samma färg genom hela mönstret.

Use two strands of yarn in the same colour through the whole pattern.

Start: Använd din basfärg / Use your main color.

4 lm, sm i 1:a lm för att forma en ring.

4 ch, slst in 1:st ch to form a ring.

V 1 / R 1:

Virka i lm-ringen. 3 lm, 1 fm. (1 lm, 1 fm, 2 lm, 1 fm) 3 ggr. 1 lm, sm i 1:a lm.

Crochet in ch-ring. 3 ch, 1 sc. (1 ch, 1 sc, 2 ch, 1 sc) 3 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 2 / r 2:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge (hörn). ((1 lm, fm i nästa lm-båge, 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge (hörn)) 3 gånger. 1 lm, fm i nästa lm-båge, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space, 3 ch, sc in same ch-space (corner). ((1 ch, sc in next ch-space, 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space (corner)) 3 times. 1 ch, sc in next ch-space, slst in 1:st ch.

V 3 / r 3:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 2 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 2 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 2 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 2 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 4 / r 4:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 3 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 3 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 3 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 3 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 5 / r 5:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 4 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 4 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 4 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 4 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 6 / r 6:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 5 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 5 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 5 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 5 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 7 / r 7:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 6 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 6 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 6 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 6 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 8 / r 8:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 7 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 7 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 7 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 7 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 9 / r 9:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 8 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 8 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 8 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 8 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 10 / r 10:

Sm i nästa lm-båge, 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 9 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 9 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm. Klipp av trådarna!

Slst in next ch-space. 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 9 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 9 times. 1 ch, slst in 1:st ch. Cut yarn!
V 11 / r 11: Använd din kontrastfärg / use your contrasting colour.

Sm i någon 2- lm-båge (hörn), 3 lm, fm i samma lm-båge. ((1 lm, fm i nästa lm-båge) 10 gånger. 1 lm, 1 fm + 2 lm + 1 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. (1 lm, fm i nästa lm-båge) 10 gånger. 1 lm, sm i 1:a lm.

Slst in any 2ch-space (corner), 3 ch, sc in same ch-space. ((1 ch, sc in next ch-space) 10 times. 1 ch, 1 sc + 2 ch + 1 sc in next ch-space)) 3 times. (1 ch, sc in next ch-space) 10 times. 1 ch, slst in 1:st ch.

V 12 / r 12:

Sm i nästa lm-båge, 1 lm + 1 fm + 2 lm + 2 fm i samma lm-båge. ((1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm. (1 fm i nästa lm-båge) 2 gånger. 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm. 1 fm i nästa lm-båge, 2 fm i nästa lm-båge, 1 fm i nästa lm-båge, 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm, (1 fm i nästa lm-båge) 2 gånger. 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm. 2 fm + 2 lm + 2 fm i nästa lm-båge)) 3 gånger. 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm. (1 fm i nästa lm-båge) 2 gånger. 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm. 1 fm i nästa lm-båge, 2 fm i nästa lm-båge, 1 fm i nästa lm-båge, 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm, (1 fm i nästa lm-båge) 2 gånger. 1 lm, 1 puff i nästa lm-båge, 1 lm. Sm i 1:a lm. Klipp av trådarna!

Slst in next ch-space. 1 ch + 1 sc + 2 ch + 2 sc in same ch-space. ((1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch. (1 sc in next ch-space) 2 times. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch. 1 sc in next ch-space, 2 sc in next ch-space, 1 sc in next ch-space. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch, (1 sc in next ch-space) 2 times. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch, 2 sc + 2 ch + 2 sc in next ch-space)) 3 times. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch. (1 sc in next ch-space) 2 times. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch. 1 sc in next ch-space, 2 sc in next ch-space, 1 sc in next ch-space. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch, (1 sc in next ch-space) 2 times. 1 ch, 1 puff in next ch-space, 1 ch. Slst in 1:st ch. Cut yarn!

V 13 / r 13: Använd din basfärg / use your main colour.

Anslut med en sm i sista puffen på någon sida, 1 lm. Hoppa över 1 fm, 3 st i nästa fm. 1 st + 8 lm + 1 st i nästa lm-båge, 3 st i nästa fm. ((1 fm i nästa puff, 4 st mellan nästa 2 fm, fm i nästa puff, hoppa över en fm (3 st i nästa fm) 2 gånger. 1 fm i nästa puff, 4 st mellan nästa 2 fm, fm i nästa puff. Hoppa över en fm, 3 st i nästa fm, 3 st i nästa lm-båge, 3 st i nästa fm)) 3 gånger. 1 fm i nästa puff, 4 st mellan nästa 2 fm, fm i nästa puff, hoppa över en fm (3 st i nästa fm) 2 gånger. 1 fm i nästa puff, 4 st mellan nästa 2 fm. Sm i 1:a lm. Klipp av tråden.

Connect your new colour with a slst in the last puff on any side, 1 ch. Skip 1 sc, 3 dc in next sc. 1 dc + 8 ch + 1 dc in next ch-space, 3 dc in next sc. ((1 sc in next puff, 4 dc between next 2 sc, sc in next puff, skip 1 sc, (3 dc in next sc) 2 times. 1 sc in next puff, 4 dc between next 2 sc, sc in next puff. Skip 1 sc, 3 dc in next sc, 3 dc in next ch-space, 3 dc in next sc)) 3 times. 1 sc in next puff, 4 dc between next 2 sc, sc in next puff, skip 1 sc, (3 dc in next sc) 2 times. 1 sc in next puff, 4 dc between next 2 sc. Slst in 1:st ch. Cut yarn!

V 14 / r 14: Använd din kontrastfärg / use your contrasting colour.

Anslut med en sm i 4:e st efter 8-lm-kedjan, 1 lm, 1 fm i fm, picot, 1 fm i nästa 4 st, 1 fm i fm, picot, 1 fm i nästa 6 st, 1 fm i fm, picot, 1 fm i nästa 4 st, 1 fm i fm, picot (1 fm i nästa 4 st, 2 fm + picot + 1 fm i nästa st. 1 fm i nästa 4 st, 1 fm i fm, picot, 1 fm i nästa 4 st, 1 fm i fm, picot, 1 fm i nästa 6 st, 1 fm i fm, picot, 1 fm i nästa 4 st, 1 fm i fm, picot) 3 gånger. 1 fm i nästa 4 st, hoppa över 1 lm, 1 sm i nästa 6 lm, hoppa över 1 lm, 1 fm i nästa 3 st. Sm i 1:a lm. Klipp av trådarna!

Connect your new colour with a slst in 4:th dc after 8-ch-space, 1 ch, 1 sc in sc, picot, 1 sc in next 4 dc, 1 sc in sc, picot, 1 sc in next 6 dc, 1 sc in sc, picot, 1 sc in next 4 dc, 1 sc in sc, picot (1 sc in next 4 dc, 2 sc + picot + 1 sc in next dc. 1 sc in next 4 dc, 1 sc in sc, picot, 1 sc in next 4 dc, 1 sc in sc, picot, 1 sc in next 6 dc, 1 sc in sc, picot, 1 sc in next 4 dc, 1 sc in sc, picot) 3 times. 1 sc in next 4 dc, skip 1 ch, slst in next 6 ch, skip 1 ch, 1 sc in next 3 dc. Slst in 1:st ch. Cut yarn!


Detta mönster gjort av andra:

This design made of others:

annavirkpanna2
Made by @Annavirkpanna (Instagram)
annavirkpanna
Made by @Annavirkpanna (Instagram)
virklust
Made by @Virklust (Instagram)

13 thoughts on “Make a cake

 1. I love this pattern but I am confused by row 2. Where does the pattern begin? In the center or the corner?
  Thanks

  Like

  1. Hi,
   Im sorry to say I dont have any of these oven mitts left at home, but they have a quite normal oven mitt size 🙂
   You can continue making moss stitch rows to make a bigger square before making the border. Just make sure to count your stitches on the final row to make sure the edge fit your new size.

   Like

 2. Could i modify the pattern with more rows in the main section before I continue to the edging?
  To make a larger square for placemat? My cousin has her heart set on this pattern she loves it and so do I. So I’m making a set for Christmas. Hopefully.
  Thank you.

  Like

 3. I am mesmerized by your beautiful, feminine crochet. You are a very gifted artist, your work actually speaks to my heart.
  Thank you so very much.
  Susan Dion
  Los Angeles, CA USA

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s